7 tips om te reizen met een kind met allergieën

Artikel 2 van 5
Overzicht

Help! Jules heeft allergieën

Al van de geboorte raakten we op de sukkel met Jules. Reflux, uitslag, snottebellen,... voor vele onder jullie waarschijnlijk heel herkenbaar.

We moesten, jammer genoeg, op vele deuren kloppen voor we de uiteindelijke oorzaak van zijn klachten vonden. Maar op een goede dag kregen we het "verlossende" antwoord: Jules is allergisch voor alle dierlijke melkproducten en ook voor kippeneieren.
Ik gaf borstvoeding en voelde me natuurlijk instant schuldig over die laatste omelet die ik gegeten had en al het andere dat ik -niets vermoedend- naar binnen had gespeeld. Bij verder onderzoek bleek hij ook allergisch te zijn voor pinda- en hazelnoten maar ook alle soorten vis en schaaldieren waren plots off limit.
Dat was echt schrikken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik meerdere tranen heb gelaten elke keer we een nieuw resultaat ontvingen en het lijstje alleen maar langer werd.

Maar goed, het leven gaat door en wij moesten er dus ook door. We hebben samen het roer omgedraaid en zijn er kei hard voor gegaan. Streng dieet en een goede opvolging deden hun werk. En zo gingen we verder. 

Maar toen planden we onze vakantie...

Ik moet eerlijk bekennen dat ik er in het begin niet zo over had nagedacht. Wij zijn kampeerders en maken ons dagelijkse kostje vaak zelf. Uiteindelijk bleek het toch een grotere uitdaging dan ik aanvankelijk dacht.

Het begon al de eerste keer in de winkel... We gingen naar Frankrijk en mijn Frans is erbarmelijk, daar stond ik dan in de winkel etiketten te lezen waar ik niets van begreep. Met de GSM en google translate in de hand kom je gelukkig door het hele land maar echt handig was het niet.

Huilen bij de kipfilet

We gingen op uitstap en besloten 's middags ter plaatse iets te eten. Ik bestelde een simpele kipfilet met groentjes, nogthans, zo stond het op de kaart. Wat ik kreeg was een kipfilet drijvend in een plas roomsaus en groentjes die overgoten waren met een yoghurt vinaigrette. En plots kwam alles eruit, de stress van de afgelopen maanden, alle slapenloze nachten, het moeilijke dieet, schuldgevoel,... daar zat ik dan op een ongelooflijk gezellig terras in de stralende zon met uitzicht op zee, te huilen over mijn bord kipfilet. 

Dit nooit meer!

Daar en toen besloot ik het voortaan anders te doen. Het was mijn eigen schuld om te denken dat alles wel los zou lopen. Soms moet je nu eenmaal plannen en regelen en nóg eens plannen en nóg eens regelen. Ik vatte de koe bij de horens en begon voor mezelf aan een checklist te werken. Alles wat je nodig hebt als je op vakantie gaat met een kind met allergie(ën). Ik hoop dat jullie er ook iets aan hebben.

Enkele tips

1. Vertalingen

Zoek de verplichte vertalingen van de allergenen op. Print deze woordenlijst uit. Hier vind je een overzicht van de veelgebruikte woorden en zinnen in het Engels, Frans, Duits en Spaans. Zo kom je hopelijk niet zo snel voor verrassingen te staan in de winkel of supermarkt. Bye Bye supermarkt stress! 

2. Spiekbriefje

Neem altijd een (spiek)-briefje mee in de tas bijvoorbeeld naar het restaurant. Een briefje met een aantal standaardzinnen die je kunt gebruiken om uit te leggen dat jouw kind een voedselallergie heeft en bepaalde dingen niet mag eten. Of nog handiger: flashkaarten met een afbeelding van het voedingsmiddel erop en een vertaling in verschillende talen. Je kindje kan deze zelf ook bijhouden zodat hij/zij ze ten allen tijden kan laten zien als hij/zij het moeilijk vindt om dit in een vreemde taal duidelijk te maken. Je vindt de Flashkaarten binnenkort terug in de webshop. ;-)

3. Etiketten lezen

Als je een aantal woorden en zinnen over de allergie uit je hoofd leert, kun je de etiketten op verpakkingen ook beter begrijpen. In EU-landen zijn ze, net als in België, verplicht om alle ingrediënten en de meest voorkomende voedselallergenen op de verpakking te benoemen, zoals koemelk, pinda, noten, soja en tarwe. Handig voor het lezen van etiketten!

4. Research

Reis je met het vliegtuig? Geef dan door aan de vliegtuigmaatschappij dat je kind een allergie heeft. Verblijf je in een hotel? Neem van tevoren contact op met de accommodatie om te vertellen wat je kind wel en niet mag eten. Zo kan er wat geregeld worden. En kijk of er grote supermarkten in de buurt zijn van de accommodatie. Grote kans dat ze hier producten hebben die je kind wel mag eten.

5. Voeding

In de meeste supermarkten in Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië, Turkije en Griekenland kun je een behoorlijk assortiment aan ‘vrij van’ producten vinden. Neem je liever geen risico? Zorg dan voor een voorraadje van allergie geschikte producten. Zo mag je bij een aantal luchtvaartmaatschappijen extra bagage meenemen als je een voedselallergie hebt. Informeer hiernaar! ;-)

6. Neem medicijnen mee

Zorg voor voldoende medicijnen. Ga je met het vliegtuig op vakantie? Stop de medicatie, zoals de Epi-pen in je handbagage. Omdat dit een naald is, is hier een medische verklaring voor nodig. Vraag bij je apotheek of arts om een medisch paspoort. En zorg altijd voor een noodset aan medicijnen. Mochten jullie ver van het ziekenhuis zijn, dan kan jouw kind altijd gebruik maken van een noodpakket. Zorg wel voor een door je arts ondertekend noodplan.

7. Geef je kind een zichtbare heads-up

Geef je kind eventueel een button waarop staat dat hij/zij allergisch is. Je kan ze in verschillende uitvoeringen verkrijgen. Je kan ook kiezen voor polsarmbandjes of een andere blikvanger.

En dan nog dit... 

Vergeet vooral niet te genieten. Weg met de stress van thuis, de dagelijkse rompslomp en alle "moetjes". GENIET want je hebt het verdiend! 
En wie weet vind je op de website van Outdoorkids.be nog wel net dat 1ne dingetje waar je nog niet aan gedacht had, ik help je in elk geval graag verder. ;-)
Neem hier eens een kijkje of stuur me gerust een mailtje als je nog vragen of opmerkingen hebt info@outdoorkids.be

© 2020 - 2024 Outdoorkids.be | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel